Ceny rolnicze - Kujawsko-Pomorskie Notowania Cen Rolniczych – KPODR w Minikowie


Roboty udojowe w Polsce

Zwiększenie częstości doju w oborach wolnostanowiskowych klasycznych wiąże się z niedogodnościami dla krów w wyniku długiego przebywania w poczekalni przedudojowej. Dój robotem umożliwia zróżnicowanie częstości oraz elastyczne zmiany, w dostosowaniu do aktualnej wydajności krowy. Nie dochodzi również do zmęczenia zwierząt długim oczekiwaniem na dój.

Efektywność pracy robota udojowego można ocenić poprzez wielkość obsługiwanego stada, liczbę dojów w ciągu doby oraz ilość nadojonego mleka w jednostce czasu. Jedno stanowisko robota może obsłużyć 50-60 krów. Powszechnie stosuje się dwukrotny dój, dla krów wysokowydajnych zalecany jest dój trzykrotny. W związku z tym robot winien zagwarantować około 180 dojów na dobę, czyli 7,5 na godzinę. Koszt doju mleka zależy od ilości udojonego mleka. Wydajność mleczna krów zależy m.in. od krotności doju w ciągu doby, a jego zwiększenie powoduje wzrost wydajności. W praktyce najczęściej stosuje się 2-krotny dój, znacznie rzadziej 3-krotny. Różnice między 2- i 3-krotnym dojem zależą od poziomu wydajności. W licznych publikacjach badacze  wykazali, że w warunkach wydajności do ok. 5,5 tys. kg mleka nie ma różnicy w zawartości w nim tłuszczu i białka. Od wydajności ok. 6,5 tys. kg różnica między 2- i 3-krotnym dojem wynosi ok. 7–8%, a od ok. 7,5 tys. kg – ponad 15%. Stosowanie 4-krotnego doju krów wysokowydajnych prowadzi do stresu zwierząt, zaburza ich rytm dobowy oraz prowadzi do skrócenia czasu przeznaczonego na pobieranie paszy, w związku z czym nie zaleca się tego. Minimalną ilością gwarantującą opłacalność pracy robota jest 500 tys. kg mleka rocznie. Intensywność wykorzystania robota jest zazwyczaj dość równomierna w ciągu doby, krowy nie kierują się porą dnia. Zwierzęta szybko uczą się korzystać z robota udojowego wykazano to w wielu publikacjach z całego świata.

W roku 2018 roboty udojowe pracowały w 34 oborach, doiły prawie 5 tys. krów, co stanowiło ok. 3% zwierząt znajdujących się pod kontrolą użytkowości mlecznej Polskiej Federacji Hodowców Bydła i Producentów Mleka. Zakupu urządzeń dokonały różne podmioty gospodarcze, najwięcej gospodarze indywidualni (23 stada) oraz dwie spółdzielnie produkcyjne i jedno gospodarstwo państwowe. Zróżnicowanie dotyczyło wielkości stad i związanej z nią liczby stanowisk udojowych. W 6 oborach były roboty jednostanowiskowe, w 10 – dwustanowiskowe oraz w 10 oborach – od 3 do 8 stanowisk udojowych. Poszczególne gospodarstwa różniły się poziomem wydajności mlecznej zarówno w 2008, jak i w 2017 r.

Wydajność mleka i jego jakość higieniczna to jedne z najważniejszych aspektów w produkcji mleczarskiej. Wpływ warunków utrzymania na te cechy został udowodniony i był dyskutowany przez wielu autorów publikacji naukowych z całego świata. Wprowadzenie zautomatyzowanego systemu doju może rzutować na ilość, skład i jakość pozyskiwanego mleka. W wielu publikacjach wykazane zostały zmiany parametrów mleka po przejściu z konwencjonalnego (rurociągowego) na automatyczny system doju w oborze. Obsługa udoju przez robota to przede wszystkim dój ćwiartkowy, brak pustodojów, ale również odmienne metody czyszczenia wymion i kubków udojowych oraz sam sposób korzystania z urządzenia przez zwierzęta (każdy osobnik w stadzie sam decyduje o czasie podejścia do robota udojowego). W automatycznym systemie doju możemy mieć do czynienia z wolnym bądź kierowanym ruchem krów w oborze. W konsekwencji w stadzie ulega zmianie frekwencja dojów na dobę oraz większego znaczenia nabiera hierarchia zwierząt w stadzie. Pojawia się także problem z dostępem do robota dla sztuk stojących niżej w strukturze, przede wszystkim dla krów pierwiastek. Kolejny ważny problem stanowią krowy, które nie wykazują chęci do korzystania z robota. Różnice w wydajności krów pierwiastek i wieloródek mogą zależeć od dostępu do robota, zdolności adaptacyjnych zwierząt do warunków panujących w oborze i podczas samego procesu doju, ale również - od żywienia. Jeżeli hodowcy zależy na zdrowych i wysoko wydajnych krowach, to musi on obserwować stado, relacje między zwierzętami i znać ich strukturę socjalną. W badaniach przeprowadzonych w USA na grupie krów pierwiastek naukowcy zwracają uwagę, że żaden system doju nie powinien skutkować reakcją stresową u zwierząt. Na podstawie dostępnych publikacji brak jednoznacznych wniosków odnośnie wpływu automatycznego systemu doju na zdrowotność wymion. Część badań wskazuje, że zastosowanie w oborach robota udojowego powoduje wzrost stanów zapalnych wymion i subklinicznych mastitis wśród pierwiastek. Może być to związane z hierarchią w stadzie, niewłaściwą liczbą krów przypadającą na robota, koniecznością zaadaptowania zwierząt do doju robotycznego oraz niewłaściwymi warunkami utrzymania i żywienia. Higiena wymion krów w oborach zrobotyzowanych ma istotny wpływ na poziom komórek somatycznych w mleku. W wielu artykułach naukowych autorzy  zaobserwowali w oborach z automatycznym systemem doju zależność między higieną oraz samą czystością strzyków i ogona krów a poziomem komórek somatycznych.

Postęp techniczny i informatyczny umożliwia przejście w produkcji mleka na etap tzw. rolnictwa precyzyjnego. Oznacza ono racjonalne zużycie środków produkcji i odpowiada kryteriom „przyjazności dla środowiska”. W odniesieniu do produkcji mleka stanowi to indywidualizację częstości doju oraz ilości i rodzaju skarmianej paszy, zgodnie z aktualną wydajnością krowy.

Uważna obserwacja zwierząt i wiedza dotycząca interpretacji wskaźników z robotów są równie ważne, gdyż żaden robot nie zastąpi w tej roli człowieka.

 

Źródła:

  1. Winnicki S., Kołodziejczyk T.; MECHANIZACJA I ORGANIZACJA PRAC W OBORZE WYPOSAŻONEJ W ROBOTA UDOJOWEGO, Problemy Inżynierii Rolniczej nr 1/2011
  2. Sitkowska B., Piwczyński D., Aerts J.; Właściwe warunki utrzymania po wprowadzeniu robota udojowego gwarancją poprawy parametrów mleka, Wiadomości Zootechniczne, R. LIV (2016), 4: 8–19
  3. Winnicki S., Jugowar J.L., Głowicka-Wołoszyn R.; EFEKTYWNOŚĆ WYKORZYSTANIA ROBOTA UDOJOWEGO DLA KRÓW; Inżynieria Rolnicza 2(120)/2010
  4. Antanaitis R., Žilaitis V., Juozaitienė V., Palubinskas G., Kučinskas A., Sederevičius A., Beliavska-Aleksiejūnė D.; Efficient diagnostics and treatment of bovine mastitis according to herd management parameters. Vet. Med. Zoot., 69: 3–10
  5. Litwińczuk Z., Król J., Brodziak A. (2015). Factors determining the susceptibility of cows to mastitis and losses incurred by producers due to the disease – a review. Ann. Anim. Sci., 15: 819–831
  6. Gygax L., Neuffer I., Kaufmann C., Hauser R., Wechsler B. (2007). Comparison of functional aspects in two automatic milking systems and auto-tandem milking parlors. J. Dairy Sci., 90: 4265–4274
  7. Castro A., Pereira J.M., Amiama C., Bueno J. (2012). Estimating efficiency in automatic milking systems. J. Dairy Sci., 95: 929–936
  8. https://holstein.pl/10-lecie-robotow-udojowych-w-polsce/ dostęp: 15.11.2022

Fot. pixabay

 


Anna Łuksztet

Specjalista ds. ekonomiki

Dział Ekonomiki i Zarządzania Gospodarstwem Rolnym

STYCZEŃ 2023

 

Wróć Drukuj